De case

Deze opdrachtgever nam contact op met Packtrader omdat de verzendetiketten van de dozen vielen.

De opdracht

Achterhaal wat er mis is met de etiketten en los het op.

De oplossing

Op basis van onze ervaring wisten we dat er waarschijnlijk niets mis was met de etiketten. 

Onze opdrachtgever kocht deze in bij een producent die bekend staat als kundig. Uit onze tests bleek ook dat de belijming van de etiketten prima werkte op bijna alle dozen. Met de nadruk op “bijna”.

De belijming van de verzendetiketten had geen goede grip op de dozen van onze opdrachtgever. 

Nadat we contact hadden opgenomen met de leverancier van de dozen bleek dat er sprake was van een veranderd recept. De dozen werden namelijk geproduceerd van gerecycled materiaal. Toen we dit materiaal onder een microscoop bekeken bleek de structuur echt wel te verschillen met conventioneel karton. De groeven waren veel dieper.

En daar zat hem de crux.

Verzendetiketten hebben standaard een acryl belijming op waterbasis. Dat is goedkoop en hecht doorgaans prima op karton. Maar deze belijming is ook heel dun en dient op een vlakke ondergrond aangebracht te worden.

En hoewel gerecycled karton met het blote oog niet verschilt van gewoon karton bestaat de structuur uit bergen en dalen. En juist in deze dalen komt de acryl belijming niet. Dit zorgt er voor dat het etiket maar voor maximaal 50 procent grip had op de dozen en dus relatief snel losliet.

Binnen het netwerk van Packtrader partners is er een partij die eerder met dit probleem te maken gehad waardoor hij reeds had besloten om de verzendetiketten voortaan alleen nog maar met de extra permanente belijming te produceren. Deze belijming is dikker en hecht dus veel beter in de groeven van gerecycled karton.

Daarnaast leveren we nu de verzendetiketten op rollen van 150 meter in plaats van de gebruikelijke 100 meter.

Sprake van financiële besparing: Nee

Onze partner produceert de verzendetiketten met extra permanente belijming in bulk waardoor de prijs lager is dan bij andere producenten die hun bulketiketten nog met standaard permanente belijming produceren.

Maar extra permanente belijming is iets duurder dan standaard permanent waardoor er onmogelijk een financiële besparing op de etiketten an sich te realiseren viel.

Echter, wanneer je de tijd berekend die voorheen gebruikt werd om gevallen etiketten opnieuw te printen en aan te brengen dan is er niet alleen sprake van een gigantische financiële besparing maar vooral ook van een stuk minder stress en irritatie bij de operators.