De case

Deze opdrachtgever nam contact met Packtrader op omdat er een wirwar aan leveranciers was ontstaan. Door de jaren heen waren er steeds meer nieuwe soorten etiketten nodig in verband met de groei aan merken en modellen die zij vertegenwoordigen. 

Voor ieder etiket werden offertes opgevraagd en er werd niet standaard voor de huidige leverancier gekozen. Temeer omdat de verschillende leveranciers niet altijd de etiketten konden leveren die nodig waren. 

Naast de belijmde blanco- en full color etiketten gebruikt men ook blanco onbelijmde tags van karton, laservellen, RFID-labels, sleufetiketten en kunststof beveilingslabels.

Na verloop van jaren waren er bijna net zoveel leveranciers als gebruikte etiketten. 

De opdracht

Zoek een leverancier die in staat is om alle etiketten en linten te leveren.

De oplossing

Met deze opdracht zijn we richting ons netwerk van supply chain specialisten en etikettenproducenten gestapt met de simpele vraag; wie kan al deze producten produceren?

Geen enkele partner was in staat om alle etiketten, labels en tags te kunnen produceren.

In het netwerk van partners was wel een partij die aangaf dat zij alle belijmde etiketten konden produceren en dat zij tevens wisten wie de RFID-labels en beveiligingslabels wilde produceren en dat zij daar positieve ervaringen mee hadden.

We hebben alle drie de partijen uitgenodigd en aangegeven dat onze opdrachtgever de eis had om alles bij één leverancier in te kopen. We hebben de partijen vervolgens bereid gevonden om kosteloos testrollen en vellen te leveren zodat onze opdrachtgever de producten kon testen op kwaliteit.

De testfase verliep positief zodat we fase drie konden optuigen.

Namelijk, hoe kunnen we op basis van een enkele purchase order vanuit de opdrachtgever, die uit verschillen artikelen bestaat, één bestelling maken.

Packtrader beschikt door heel Nederland over palletplaatsen bij verschillende producenten. Deze ruimte gebruiken we om grijpvoorraden voor onze klanten neer te leggen zodat ze nooit misgrijpen en stil komen te staan.

We hebben uiteindelijk besloten dat we een purchase order bij Packtrader binnen laten komen. Wij knippen de order op richting de drie partners en zij produceren en verzenden vervolgens naar een Packtrader palletplaats op 15 km afstand van de opdrachtgever. Op die locatie vindt de controle plaats en wordt er verzonden naar de opdrachtgever.

Om de uptime garantie van 99,9% te garanderen, produceren we 10% extra. Deze 10% houden we achter op de palletplaats zodat er in geval van paniek direct een overgangsvoorraad beschikbaar is.

Sprake van financiële besparing: Ja

Wanneer we kijken naar de totale inkoopwaarde voor de opdrachtgever is er sprake van een besparing. Dat is nooit het uitgangspunt geweest maar het is wel gelukt.

Met name de producent die alle belijmde etiketten voor zijn rekening heeft genomen had een flinke invloed op de prijs. Dit komt omdat er in de oude situatie meerdere partijen met kleine orders aan het stoeien waren. En veel kleine orders kosten nou eenmaal meer dan één grote.